Aandacht

flowersnieuwsbriefAlles wat je aandacht geeft groeit. In een tuin is dat al snel zichtbaar. Die verwaarloosde plantjes ergens achterin de border laten al spoedig hun kopjes hangen als ze geen water krijgen. In een bedrijf is dat op het eerste gezicht minder duidelijk. Maar toch, hoe komt het dat sommige organisaties groeien en bloeien en andere veel minder?

 In de afgelopen jaren heb ik het in bedrijven keer op keer gezien. Aandacht is er wel, maar meestal gericht op de resultaten. Juist in economisch lastiger tijden ligt daar de focus. En dat is ook best logisch omdat het direct verbonden is met de inkomsten.

 Maar alleen aandacht voor prestaties en resultaten, betekent vooral aandacht voor de buitenkant, voor de output die mensen leveren. Vaak vergezeld van tijds- en werkdruk. Juist als de druk van buiten groot is, is het belangrijk dat ook de binnenkant wordt gevoed. Of, om in de tuin te blijven: als je alleen met de bloemen bezig bent maar niet met de steel en de wortels, dan zal de plant niet lang overleven.

 Aandacht voor de mensen is die voeding. Een mooi resultaat komt veel makkelijker tot stand als je weet dat je gewaardeerd wordt. Als je merkt en te horen krijgt dat jouw bijdrage zinvol is. Die aandacht is wezenlijk binnen organisaties. Want oprechte aandacht voor de mens achter de werknemer doet mensen groeien!

 Aandacht voor de mensen betekent ook: aandacht voor het hart van je bedrijf. Zonder mensen is er niks, behalve misschien een gebouw en wat apparatuur en bureaus. We kunnen praten over duurzaamheid, maar juist ook met mensen dien je duurzaam om te gaan, want de levensvatbaarheid van een bedrijf zit in de mensen. Die aandacht voor de mensen is als zuurstof voor de organisatie.

Het goede nieuws is: moeilijk is het niet en veel tijd hoeft het niet te kosten. Het vereist wel iets anders: openheid, vriendelijkheid en vooral ‘gewoon mens zijn’.

En ja, het werkt echt zo. Aandacht doet groeien. Wie zich gezien weet, voelt zich meer betrokken. Met mooie gevolgen. Want betrokken werknemers zullen zich ook vaak veel sterker inzetten voor de organisatie. Zo vertaalt de groei zich in bloei. Net als in de tuin!

 

Comments are closed.