Mag het licht aan?

Misschien ken je het wel. Schijnt heerlijk ’t zonnetje je huis binnen en opeens zie je overal stof liggen en dwarrelen. Die stofdeeltjes waren er natuurlijk al lang, maar zonder het zonlicht kon je nog net doen alsof dat niet zo was…

Het doet me denken aan wat er in de wereld gebeurt. Het licht neemt toe en laat steeds meer zien. En daarmee zien we ook een hoop lelijkheid. Het lijkt alsof alles alleen maar erger wordt, maar in feite was het meeste er al, alleen zagen we het niet. Een fraai beeld geeft het niet, maar het is wel precies wat er nodig is. Want wat in het donker blijft, daar gebeurt niets mee. We hebben licht nodig om te zien wat er niet klopt, en wat er moet veranderen.

Helaas komt daar wel iets bij kijken, en daar zijn we meestal niet zo goed in. Want als dingen aan het licht komen, moeten we ook (leren) omgaan met de pijn en het verdriet dat vrij komt. Om je heen kijkend zie je dat de reactie snel doorschiet naar het ontkennen van de werkelijkheid of het afbranden en uitsluiten van zowel de daders als de slachtoffers. En dan zitten we opnieuw in een negatieve, vicieuze cirkel en missen we de kans die het ons biedt.

Natuurlijk. Het is niet eenvoudig om genuanceerd te blijven en naar ieders waarheid te luisteren. Om ruimte te geven aan wat er fout is gegaan, en echt te willen kijken naar hoe het anders kan. Van de overheid en de media krijgen we nauwelijks goede voorbeelden, maar zelf kunnen we ervoor kiezen om het anders te doen.

Want ook in je eigen leven kom je dingen tegen die je liever niet ziet en uit het zicht wilt houden. Kun je die zonder oordeel in de ogen kijken, zodat je de kans krijgt om het anders te doen? Durf je de angst en het verdriet toe te laten? Of wijs je jezelf af en blijf je dat deel van jezelf ontkennen met alle gevolgen van dien?

Ik zou zeggen: als het licht op jouw stofwolken valt, laat het toe en gebruik de kans om het ‘schoon te maken’. De helderheid die dat oplevert, laat uiteindelijk ook de schoonheid beter zien. Zo is het ook in de wereld. Het licht houden we niet meer tegen, en hoe meer we het toelaten, hoe meer we zullen beseffen dat het volle licht de mogelijkheid voor vernieuwing in zich draagt.

Mag jouw licht aan?

Comments are closed.