Omgekeerd

de omgekeerde wereldDe omgekeerde wereld

We leven het leven omgekeerd, als je het mij vraagt. Echt, het is best gek als je erover nadenkt. We handelen eerst onze ‘verplichtingen’ af, voordat we gaan doen waar we blij van worden. We zijn continu aan het ‘doen’ en weten niet hoe we moeten ‘zijn’. We verbruiken de natuur, terwijl het onze grootste leermeester en voedingsbron is. We vullen ons hoofd met kennis van anderen, maar hebben nog niet naar onszelf geluisterd. We geven meer waardering aan degenen met materieel succes, dan aan de mensen die zorgen, opvoeden en inspireren. We zijn heel veel tijd bezig met de buitenkant en alleen als er tijd over is komen we aan de binnenkant toe. Eerst geld verdienen, dan leven. Eerst werken, dan spelen. Eerst sociale verplichtingen, dan tijd voor onszelf……

De lijst is eindeloos en vrolijk word je er niet van. We leven de meeste tijd omgekeerd, en we denken ook nog dat het zo hoort. Hoezo eigenlijk? Is het leven niet heel anders bedoeld? Ik denk dat we hier voor iets heel anders zijn. Om ervaringen te hebben, om liefde te voelen, om te mogen zijn en om onszelf uit te drukken. Het leven is een ervaring, een bijzonder spel waarin we kunnen leren, creëeren en vreugdevol samen zijn, in harmonie met de natuur.

Upside downZou het niet heerlijk zijn om de boel eens een beetje op te schudden? Zodat het niet alleen de gesmokkelde kwartiertjes, de vakanties en de loze uurtjes zijn waarin je het gevoel hebt dat je echt leeft. Gelukkig is er altijd nog een keuze. Dus ik zou zeggen: gebruik de lente niet alleen om ‘de bezems te keren’, maar ook om je dagelijks leven anders te bekijken. Zet je wereld eens op z’n kop. Loesje zei het al jaren geleden ‘Af en toe moet je het leven ondersteboven houden om te zien of er nog meer in zit’.

Comments are closed.