Vrij zijn

roomwithaview2Free your mind….

Als er ergens veel over is gesproken de afgelopen weken, dan is het wel over vrijheid, en over ons vrije land. En het lijkt misschien wel een vrij land, maar hoe vrij zijn we eigenlijk echt? Voel je je vrij? Die vraag is een hele andere.

Free your mind and the rest will follow’ zong En Vogue in de jaren 90. Helaas zorgt het eerste deel van die zin al voor de nodige problemen. Ons hoofd zit vaak vol met meningen van anderen, nieuwsberichten en reclames, en allerlei andere prikkels die we dagelijks op ons bordje krijgen en waarvoor we geen tijd krijgen ze te verwerken. Met alle gevolgen van dien: je helderheid neemt af en je weet niet meer zo goed wat je zelf wilt. Grote kans dat je dan een andere prikkel gebruikt om aan die drukte te ontvluchten. Zelf heb ik bijvoorbeeld de neiging om, juist als ik moe en vol ben, mijn toevlucht te nemen tot krant, tv en laptop. Zogenaamd om mezelf tot rust te brengen, maar wat ik eigenlijk doe, is mezelf verdoven met de volgende prikkel.

‘Numbing’ noemt Brené Brown dit en het is er een prachtig woord voor: jezelf in slaap sussen met ‘verdovende’ middelen. En die zien er soms heel anders uit dan snacks, drank en drugs. Want niet kunnen stoppen met werken, steeds weer informatie tot je nemen, urenlang appen en facebooken, het zijn allemaal dingen die zorgen voor een overvol en druk hoofd waarin je eigenheid geen kans meer krijgt.

Wat wel helpt? Allereerst vooral weten dat je het doet. En op welke momenten dan wel. Pas dan kun je kijken naar hoe je het anders kunt doen. Want echt vrij zijn betekent: bewust zijn. Weten dat je altijd kunt kiezen. De ware vrijheid zit echt gewoon van binnen! Je moet alleen wel af en toe je hoofd opruimen zodat je weer vrij uitzicht hebt. En daarvoor helpen hele andere dingen vaak veel beter dan een verdoving!

 

Comments are closed.