Alles doet ertoe

Ik denk dat ik een jaar of 14 was toen ik het zinnetje ‘Après nous, le deluge’ leerde bij Frans. ‘Na ons de zondvloed’. Ik vond dat zo heerlijk uit mijn mond rollen dat ik het te pas en te onpas zei in allerlei situaties, zonder écht te beseffen wat ik zei. Tot groeiende irritatie van mijn omgeving.

De laatste tijd komt dat zinnetje wel weer eens in me op. Niet om het zélf weer te gaan gebruiken, maar omdat ik om me heen die houding steeds meer zie. ‘Het heeft toch allemaal geen zin meer’. ‘Wat wij doen is slechts een druppel op de gloeiende plaat’.

Door de berg ellende die dagelijks op ons afkomt, door de grote problemen die niet op te lossen lijken, zoals het klimaat en de oorlogen die maar voortduren, kruipt er een gevoel van machteloosheid onder de huid. ‘Wat kunnen wij er nou nog aan doen?’ is dan de veelgehoorde vraag. En een bijbehorend gevoel van somberheid zorgt ervoor dat we helemaal niks meer doen, behalve benoemen wat er allemaal fout gaat.

Maar toch klopt hier iets niet. Want vanuit die fatalistische houding offeren we de toekomst alvast maar op. Het idee dat je klein en onbetekenend zou zijn, is nou net verkeerd. Alles doet er toe. 

​​​​Het is een cliché maar het is wel waarde verandering in de wereld begint bij ieder mens zelf. Juist ook de kleine dingen zijn van wezenlijk belang. In het kleine schuilt het grote. Het gaat om aandacht, zorgvuldigheid en bewuste keuzes maken. Door je eigen wereld mooi te maken en je liefde te leggen in alles wat je doet en kiest, breng je sowieso al licht en schoonheid in de wereld. Richt je op wat je wél kunt veranderen of verbeteren, en geef je energie niet weg door te kijken naar dingen waar je geen invloed op hebt. Laat je niet ontmoedigen.

Elke lach, elk lichtje, elke liefdevolle glimlach is van belang. Het is als de vlinder die met haar vleugels slaat aan de andere kant van de planeet, en een rimpeling van gevolgen de kosmos instuurt. Besef dat je geen klein onbetekend wezen bent, maar dat je hier bent om daadwerkelijk aanwezig te zijn, om een verschil te maken. En te weten dat je altijd een keuze hebt in hoe je omgaat met de dingen die op je pad komen.

Ook al zie je al het onrecht, alle pijn en alle lelijkheid in de wereld, laat het jouw licht nooit doven. Jouw aanwezigheid, jouw stem en jouw keuzes doen ertoe! 

Comments are closed.