Liefde

De afgelopen weken gaat er steeds een vraag door mijn hoofd. Een vraag die mij jaren geleden al inspireerde en die me altijd weer bij de essentie brengt: Wat zou de liefde doen? Juist nu, aan het eind van dit roerige jaar, is liefde voor mij het woord waar het om gaat.

Want wat zou de liefde doen in deze moeilijke tijd? En wat doe jij? Kies je voor angst, voor boosheid, voor ongeduld, onbegrip of ontkenning? Of kies je voor liefde? 

Liefde betekent zoveel. Het is respect, aandacht, begrip, er mogen zijn, openheid, vertrouwen, verbinding, licht. Ja, ik weet het, het is nogal wat. En misschien is het wel zo moeilijk omdat we de liefde voor onszelf niet altijd weten te vinden. De kritische blik richten we niet alleen naar buiten, maar ook vaak naar binnen. Terwijl je ook met ‘zachte ogen’ naar jezelf kunt kijken. Liefdevolle aandacht geven aan wat je voelt, ook als het nare gevoelens zijn. En dan vragen: wat zou de liefde mij willen meegeven?

Zonder liefde is de wereld geen plek waar je wilt zijn. Gelukkig is het goede nieuws dat wij zélf degenen zijn die daarin het verschil kunnen maken. Wij zijn het die liefde kunnen geven. Aan onszelf, zodat de stroom op gang komt, en vervolgens ook aan anderen. 

Dus laten we het over de liefde hebben. Laten we samen onze verschillen vieren, in plaats van ze te bestrijden. Samen praten over ons onvermogen, onze kwetsbaarheid en onze kracht. Samen proosten op onze verbinding en op de liefde. Zodat we met elkaar een lichter 2022 creëren!

Comments are closed.